Bugun...



Nebi Delibaş: “İklim Adı Altında Yeni Bir Vesayetle Karşı Karşıyayız” - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Anahtar Parti Safranbolu İlçe Başkanı Nebi Delibaş: “Bu Yasa Ne Çevreyi Ne de Üreticiyi Koruyor; Halkın Yaşamına Müdahale Ediyor”

facebook-paylas
Tarih: 10-07-2025 22:50

Nebi Delibaş: “İklim Adı Altında Yeni Bir Vesayetle Karşı Karşıyayız” - GÜNDEM - İnternetin Ajansı

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilerek yürürlüğe giren İklim Kanunu’na tepkiler büyüyor. Anahtar Parti Safranbolu İlçe Başkanı Nebi Delibaş, yaptığı açıklamada, yasanın çevreyi koruma gerekçesiyle sunulsa da içerdiği düzenlemelerle çiftçiden sanayiciye, tüketiciden esnafa kadar herkesi ilgilendiren ciddi denetim ve yönlendirme hükümleri barındırdığını belirtti. “Bu metin, halkı değil küresel finans kurumlarını tatmin etmek için yazılmıştır” dedi.

 

“Yerli ve Millî Görünen, Ama Halktan Uzak Bir Yasa”

 

Başkan Delibaş, Safranbolu’nun tarım, el işçiliği ve butik üretim kültürüyle ayakta durduğunu vurgulayarak, bu tür bölgelerin karbon ve iklim baskısı gerekçesiyle üretim dışına itilebileceğini kaydetti:

“Yerli olan halktan doğar, millî olan halkın menfaatini korur. Bu yasa ise köylüyü üretimden, esnafı kazançtan, vatandaşı tercih hakkından mahrum bırakıyor. Böyle bir metin ne yerli ne de millî olabilir.”

 

Nebi Delibaş’tan Yetkililere 9 Net Soru:

 

1. “Karbon ayak iziyle özgürlükler kısıtlanmayacak” diyorsunuz, ama bireylerin ulaşım ve tüketim alışkanlıkları kayıt altına alınıyor.

2. “Emisyon vergisi sadece sanayiye uygulanacak” diyorsunuz, fakat bu maliyet, ürün ve hizmet fiyatları üzerinden halka yansıyacak.

3. “Tarım serbesttir” diyorsunuz, ancak sadece ‘uyumlu’ ürünlere teşvik verilecek; bu da üretim tercihini yönlendirmektir.

4. “Hayvancılık engellenmeyecek” diyorsunuz, ama mera alanları sınırlandırılıyor, yapay proteinler teşvik ediliyor.

5. “Paris Anlaşması kalkınmayı destekliyor” diyorsunuz, fakat kırsal alanlar karbon ticareti sistemiyle finansal piyasaların kontrolüne bırakılıyor.

6. “Fosil yakıt kullanımı sürecek” diyorsunuz, ancak yatırım erişimi bilinçli şekilde engelleniyor.

7. “İfade özgürlüğü korunuyor” diyorsunuz, fakat resmi görüş dışındaki açıklamalar ‘yanıltıcı bilgi’ kapsamına alınabilir.

8. “Ceza uygulanmayacak” diyorsunuz, ancak karbon ayak izine dayalı sınıflandırmalar kredi, ulaşım ve sigorta gibi alanlarda kısıtlamalara dönüşebilir.

9. “Çevre için zorunlu” diyorsunuz, ama çevreye gerçek zararları önleyecek adımları bugüne kadar neden atmadınız?

 

“Safranbolu’nun Doğası, Kültürü ve Emeği Pazarlık Konusu Olamaz”

 

Nebi Delibaş açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:

“Biz çevreyi korumaktan yanayız; ancak bu, üreticiyi dışlayarak, sanayiciyi korkutarak, vatandaşı denetleyerek yapılamaz. İklim Kanunu bu şekliyle uygulanırsa Safranbolu’nun üretim ruhu darbe alır. Halktan kopuk, dış kaynaklı bu yasa geri çekilmeli ve halkla birlikte yeniden yazılmalıdır.”

Anahtar Parti Safranbolu İlçe Başkanlığı, İklim Kanunu’nun milli iradeye uygun biçimde yeniden ele alınmasını ve üreticinin, vatandaşın çıkarlarını önceleyen düzenlemelerle değiştirilmesini talep etmektedir.




Kaynak: 22haber.com.tr




Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ

Seyhan Belediyesi'nin Çalışmalarını Nasıl Buluyorsunuz ?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI